Vennootschapsbelasting

In Nederland gevestigde NV's, BV's betalen 34,5% vennootschapsbelasting over hun winsten. Stichtingen vallen alleen onder de vennootschapsbelasting voor zover ze in concurrentie treden met "echte" ondernemingen. Ook buitenlandse lichamen met inkomsten uit Nederlandse bronnen vallen onder de vennootschapsbelasting.

De vennootschapsbelasting kent vele bijzondere regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de deelnemingsvrijstelling, op grond waarvan het dividend dat een moedervennootschap ontvangt van haar dochtermaatschappij buiten het fiscale resultaat blijft. Hetzelfde geldt voor het bij verkoop van aandelen in een dochtervennootschap behaalde voordeel.
Een andere bijzondere regeling is de zogenoemde fiscale eenheid: een in Nederland gevestigde moedermaatschappij kan op verzoek met één of meer van haar onder de Nederlandse rechtssfeer vallende dochtervennootschappen als één belastingplichtige worden beschouwd, hetgeen tot belastingbesparingen kan leiden.
Bijzondere regelingen op het terrein van bedrijfsfusies, aandelenruil, juridische fusies en splitsingen bieden mogelijkheden om overnames en reorganisaties vanuit fiscaal perspectief zo optimaal mogelijk te structureren.
Het onderscheid tussen eigen en vreemd vermogen en de vraag onder welke omstandigheden rente aftrekbaar is, zijn van groot belang.
Het toekennen van personeelsopties heeft ook gevolgen voor de vennootschapsbelasting. Vanaf 2001 kan het uitkeren van een dividend tot een strafheffing vennootschapsbelasting ("surtax") leiden ter grootte van 20% van het dividend.

De vennootschapsbelasting is voortdurend in beweging. Door veelvuldige wetswijzigingen, beleidspublicaties van het Ministerie van Financiën, jurisprudentie en EU-ontwikkelingen blijft het beeld constant veranderen. TR Financiële Adviesgroep kan u behulpzaam zijn om op het voor u juiste pad te blijven of waar nodig het juiste pad te vinden.